Pčelinji proizvodi u zaštiti ljudskog zdravlja

pcelinji-proizvodi-zdravlje

Pčelinji proizvodi su riznica antioksidansa i predstavljaju istinsko bogatstvo za ljudsko zdravlje. Poglavito se to misli na med koji već po svojem sastavu upućuje kod kojih bolesti se može koristiti. Mi danas znamo da med (osim vode i ugljikohidrata) sadrži mnogo antioksidativnih sastavnica poput enzima, minerala, flavonoida i vitamina. Nedvojbeno je utvrđeno da med pomaže kod bolesti dišnog sustava, kod ginekoloških problema, PMS-a i jutarnjih mučnina. Zatim, med pomaže kod gastritisa, normalizira peristaltiku i uklanja opstipaciju crijeva, a također zaustavlja i proljev. Med kao prirodni zaslađivač visoke energetske vrijednosti preporučuje se sportašima zbog energije i stimulacije srca, umora, iscrpljenosti i anoreksije.

Unatrag nekoliko godina mnogi znanstvenici nazivaju propolis „proizvodom 21. stoljeća“. U njemu možemo pronaći mnogo flavonoida i drugih antioksidativnih sastojaka. Valja kazati da propolis djeluje protiv bakterija, virusa, protozoa i gljivica. Djeluje protuupalno i protuoksidativno, imunostimulatorno te ubrzava osteogenetske procese. Smatra se da posjeduje regenerativni učinak na tkiva.  Znakovito mjesto u širokoj paleti pčelinjih proizvoda zauzeo je pčelinji otrov. Smatra se da pčelinji otrov bitno pomaže kod bolesnika s multipom sklerozom, za liječenje upale zglobova i mišićnih distofija.
Unatoč spoznaji da pelud nije primarno pčelinji proizvod već ga pčele samo skupljaju, njegova uloga u ljudskom organizmu je nebrojeno puta potvrđena. Primjerice, mi danas znamo da pelud:

  •  poboljšava cirkulaciju krvi, jača koronarne arterije i mišićno tkivo srca
  •  ima pozitivni učinak na rast i razvoj,
  •  povećava broj leukocita, eritrocita,
  •  biostimulativna i regenerativna svojstva (jetre),
  • ima protubakterijski učinak kod želučano-crijevnih oboljenja i infekcija mokraćnih puteva (Esherihia coli, Salmonella),
  • djeluje na lipidni metabolizam (smanjenje triglicerida),
  • usporava starenje,
  • pomaže u liječenju bolesti prostate
  • djelotvoran kod iscrpljenosti,
  •  učinkovit je u kozmetici

Pčelinji proizvod koji također zaslužuje pozornost je i matična mliječ. Njezina je uloga u zaštiti ljudskog organizma veoma važna. Utvrđeno je da matična mliječ ima sljedeće učinke:

  •  biostimulativni učinak
  •  pojačava oksidativnu fosforilaciju, ubrzava razmjenu tvari,
  •  povećanje energije i izdržljivosti,
  •  povećava otpornost na stres i bolesti,
  •  pomaže u regeneraciji stanica i tkiva,
  •  smanjuje razinu kolesterola,
  •  pozitivni učinak na krvožilni sustav, stabilizira krvni tlak,
  • poboljšava memoriju (acetil kolin neurotransmiter),
  •  stimulira imunološki sustav, potiče apetit

Važan pčelinji proizvod je i vosak. Unatoč spoznaji da se vosak primarno koristi u praktičnom pčelarstvu, kozmetici ili u izradi svijeća sve više postoje izviješća o njegovoj ponovnoj primjeni u medicinske svrhe. Poglavito se to misli na uporabu svijeća od voska u čišćenju ušiju.

Svakodnevnim konzumiranjem pčeli njih proizvoda kao visokovrijednih, nepre­rađenih namirnica u organizam se unose mnoge tvari koje su često nedostatne u prehrani koja obiluje prerađenim namirnicama. Na taj način se potiče i održava homeostaza organizma koja je osnovni uvjet zdravlja i prevencija bolesti.