Pčelinji proizvodi u kozmetici

prirodnakozmetikaKako bi kožu održala lijepom i zdravom, potrebno ju je njegovati izvana, ali i iznutra jer je zdrava koža odraz zbivanja iznutra. Potrebno je usvojiti zdrave životne navike i pridržavati ih se što više. Dovoljan unos vode, vitamina i minerala u organizam važni su za održavanje mlade i zdrave kože. Pčelinji proizvodi zbog svoga prirodnog sastava i dokazanog biološkog djelovanja odlična su dopuna prehrani za zdravu kožu, ali mogu poslužiti i kao sredstva za njegu kože bilo da se upotrebljavaju zasebno ili u sastavu prirodnih krema i masti. U suvremenom svijetu sve je snažnija želja za većim udjelom prirodnih sastojaka u kozmetičkim proizvodima pa se ponovo otkriva i vrijednost pčelinjih proizvoda u očuvanju zdravlja i ljepote kože.

Med
Med se smatra jednim od najstarijih prirodnih proizvoda za njegu kože, a prikladan je za njegu i zaštitu svih tipova kože, uključujući i vrlo osjetljivu. Zbog velikog udjela šećera i ostalih biološki aktivnih tvari med ima antimikrobno, protuupalno i regenerativno djelovanje pa se preporučuje kod raznih ozljeda kože. Prekrivanjem ozljeda, ogrebotina ili opeklina slojem meda sprečava se onečišćenje mikroorganizmima iz okoliša, umiruju se upalni procesi i ubrzava zacjeljivanje. U kozmetici je med poznat kao prirodni humektans jer ima svojstvo privlačenja i zadržavanja vlage pa sprečava isušivanje kože, prerano starenje i pojavu bora. Med štiti kožu od neželjenih djelovanja okoliša, potiče obnovu tkiva te što je za izgled jako važno, prevenira stvaranje ožiljaka. Budući da ublažava nadraženost, prikladan je i za vrlo osjetljivu kožu kao i za njegu beba.

Propolis
Propolis se primjenjuje u kozmetici zbog antibakterijskog, protuupalnog i regenerativnog djelovanja. Njegovo snažno protuupalno djelovanje je, osim kod akutnih i kroničnih upala, izraženo i kod upala koje nisu izazvane infekcijama, npr. opekline od sunca, vatre, zračenja i kemijskih tvari. Propolis djeluje umirujuće smanjujući crvenilo i oteklinu, ublažava bol, ubrzava zacjeljivanje, potiče obnovu oštećenog tkiva te sprečava nastanak ožiljaka. Eksperimentalno je uspoređivan učinak liječenja rana antibiotikom i propolisom. Rezultati su pokazali da su rane obrađivane propolisom zarasle u i do 30 posto kraćem vremenu uspoređujući sa ranama koje su obrađivane antibiotikom. Propolis izrazito povoljno utječe na bolesti kože i vlasišta poput neurodermatitisa, alopecije, psorijaze, epidermofitoze, što se pripisuje njegovu antigljivičnom djelovanju.

Pčelinji vosak
Pčelinji vosak je jedan od važnijih sastojaka mnogih kozmetičkih proizvoda. Pomaže u ovlaživanju kože te joj daje puno hranjive zaštite, ima protuupalni učinak i najbolja je prirodna zaštita od utjecaja sunca, vjetra, hladnoće i drugih vremenskih čimbenika. Pčelinji vosak se dobro upija stvarajući na koži tanki zaštitni film i ne začepljuje pore. Zaštitni film usporava proces dehidracije i starenja kože, a koža postaje meka, glatka i elastična.